Paginakop - alles

Uitgelicht

Interview met Sara (20 jaar) over haar ervaring met online hulp

Hoe zag je gebruik voor de behandeling eruit?

Ik blow vanaf mijn veertiende. Gewoon, met mijn vrienden. Lachen en een goed gevoel. Maar na een jaar werd het te veel. Ik werd steeds passiever en het enige waar ik naar uit keek, was blowen. Op school ging het door het blowen steeds slechter. En toen mijn beste vriend ging stoppen, ben ik met hem mee gestopt, of bijna geheel gestopt. Ik blow alleen nog na het uitgaan. Ik was 17 toen ik met XTC begon. Tijdens het uitgaan en op feesten namen mijn vrienden en ik pillen. Eerst was het zo'n één keer per maand. Later werd het meer. We gingen steeds langer door in het weekend.

Waarom aanmelden voor een online programma?

Zo lekker als aan het begin was, was het al een tijdje niet meer. En de dip door de week was toch wel heavy. Ik had de halve week nergens zin in en alles kostte mij moeite. Drie maanden geleden nam een van mijn vrienden te veel. Toestanden met ambulance en al. Toen ben ik echt geschrokken. Het gaat beter met hem, maar nog steeds megavaag. Ik besloot kort daarna om te stoppen met XTC. Maar dat lukte eerst niet. Nu ik in behandeling ben, lukt dat wel.

Wat heb je tot nu aan het programma gehad?

Ik wil stoppen met XTC en niet vaker blowen dan nu. Minder slikken werkt voor mij niet. Mijn vrienden nemen nog steeds XTC. Ik ga met mijn vrienden uit, en dat maakt het stoppen niet eenvoudig. Maar het programma helpt mij wel. Door het programma ben ik gaan inzien dat het uitgaan met mijn vrienden niet automatisch hoeft te betekenen, dat ik XTC neem.

Ik heb samen met mijn online begeleider ook een plan gemaakt wat ik ga doen als ik trek in XTC krijg. Mijn begeleider is jong. Zij gaat zelf uit. Dat maakt het wel gemakkelijker. Ze weet waar ze het over heeft. Zij weet er veel van af en ik heb er veel aan.
We hebben het ook in de behandeling over blowen. Dat wil ik ook in de gaten blijven houden. Anders ga ik meer blowen omdat ik geen XTC meer neem.

Kun je in het kort iets vertellen over de werkwijze?

Het programma bestaat uit allerlei stappen met invuloefeningen. Daar tussendoor heb je contact met een begeleider. Daarmee bespreek je oefeningen en andere vragen en opmerkingen die je hebt. Voor mij is het maken van het praktische plan voor het weekeinde het belangrijkst. En het is een persoonlijk plan dat echt moet passen. Mijn begeleider geeft mij inzicht in wat ik kan doen als ik in de verleiding kom en trek krijg.

Hoe gaat het nu met je?

Ik maak het mijzelf niet gemakkelijk om uit te blijven gaan met mijn vrienden en zelf geen XTC meer te nemen. Tot op heden is mij dat gelukt. Het blowen heb ik ook onder controle. De verleiding om een pilletje te doen, merk ik nog wel. Maar ik voel mij een stuk sterker dan eerst. En als ik op een feest niet genomen heb en wel een goede tijd heb gehad, vind ik dat kicken. Het is lekker dat ik mij aan het begin van de week niet meer zo gesloopt en brak voel. Dat heb ik in ieder geval al binnen.

Wil je verder nog iets vertellen?

De meeste van mijn vrienden accepteren, dat ik gestopt ben. Ik ben daar open over geweest. Enkelen hebben ook twijfels of het allemaal nog wel zo leuk is pillen. En dan al die verhalen over hersenschade. Ik heb ze de behandelsite ook laten zien.