Klachten cocaïne

Klachten cocaïne

Als je regelmatig cocaïne gebruikt, kun je last krijgen van lichamelijke en/of psychische klachten. Mensen beseffen niet altijd dat die klachten veroorzaakt worden door cocaïne.

Alcohol

Paul: "Ik heb twee jaar lang coke gebruikt en daarbij flink veel alcohol gedronken. Als ik dronk, kon ik alleen maar aan coke denken. Ik gebruik nu geen coke meer en het helpt dat ik veel minder ben gaan drinken."
De combinatie coke en alcohol vermindert het gevoel van dronkenschap. Daardoor ga je meer drinken dan je van plan was.
 

Trek

Jim: "Als ik weer op zo'n feestje kom waar vrienden zijn die coke gebruiken, krijg ik gelijk trek".
Voor veel drugs, maar zeker voor coke, geldt dat de trek heel sterk opkomt als er een situatie ontstaat die met coke te maken heeft, zoals bepaalde plekken en mensen. Maar ook het drinken van alcohol. Als je gewend bent coke te nemen en alcohol te drinken, zal alcohol sterke trek in coke opleveren.
 

Opvliegerig

Sandra: "Mijn vriend veranderde echt door de cocaïne. Hij was heel snel geïrriteerd en opvliegerig."
Cocaïne ontremt en zorgt ervoor dat je meer op jezelf gericht bent. Mensen die coke gebruiken, raken bijvoorbeeld makkelijk opgefokt.
 

Neus

Wouter: "Ik kreeg onwijs veel last van mijn neus door het snuiven van cocaïne. Ik moest de hele tijd mijn neus snuiten en het ging ook echt pijn doen. Toen ik ook last kreeg van bloedneuzen, was dat de druppel voor mij."
Frequent gebruik van coke kan leiden tot zeer ernstige afwijkingen in de neus en de voorhoofdholten. De neusslijmvliezen kunnen beschadigen, waardoor de afweerkracht tegen infecties sterk verminderd. Ook kan het neustussenschot kapot gaan door het snuiven, het kan zelfs helemaal ‘wegrotten'.
 

Sterk verslavend

Micha: "Als ik coke had gebruikt, was ik daarna down, chagrijnig. Om me weer lekkerder te voelen, nam ik gewoon weer cocaïne. En dat werd al heel gauw een gewoonte. Pas toen ik wilde stoppen, merkte ik dat het niet alleen een gewoonte was, maar echt een verslaving."
Cocaïne is sterk verslavend. De werking is kort en het contrast tussen het positieve gevoel tijdens gebruik en het negatieve gevoel erna, is groot. Als je in een korte periode vaak en veel gebruikt, kunnen de hersenen overprikkeld raken en kan er plotselinge trek optreden.