Klachten speed

Klachten speed

Als je regelmatig speed gebruikt, kun je last krijgen van een aantal lichamelijke en/of psychische klachten. Hieronder een aantal veel voorkomende klachten.

De dip na gebruik

Tom: "Een paar dagen na het gebruiken van speed voelde ik me altijd heel slecht. Brak, ontzettend moe en depressief."
Speed zorgt voor extra afgifte van dopamine en (nor)adrenaline in je hersenen. Die extra afgifte komt uit je reserves. De volgende dagen kom je die stofjes te kort, waardoor je last kunt krijgen van een dip.
 

Afhankelijk

Janice: "Ik ging het gebruiken om door te leren voor toetsen als ik moe werd. Dat werkte in het begin heel goed omdat ik heel geconcentreerd was en lang door kon leren. Ik ging vaker speed gebruiken bij het leren. Maar nu ben ik zo ver dat ik zonder speed niet meer kan leren. Maar door de speed ben ik snel geïrriteerd en raak ik soms in paniek, dus ik wil er mee stoppen, maar dat lukt niet."
Speed geeft vaak een sterke geestelijke afhankelijkheid. Vaker dan enkele keren per maand gebruiken, kan tolerantie voor het psychische effect opleveren. Je hebt dan steeds meer voor nodig om het gewenste effect te bereiken.
 

Neus

Alexander: "Ik had pas 2 keer speed gebruikt, toen ik last kreeg van een bloedneus."
Speed is een bijtende stof, die het neusslijmvlies beschadigt. Mensen die te veel en te vaak gebruiken, kunnen daar chronisch last van krijgen, omdat het neusslijmvlies niet meer herstelt. Blijvende verkoudheid, korsten in de neus en bloedneuzen zijn het gevolg.
 

Vermageren

Marcia: "Ik nam speed om me beter te kunnen concentreren voor school. Maar ik viel er ontzettend door af. In eerste instantie vond ik dat wel een prettige bijkomstigheid. Maar toen ik een foto van mezelf zag schrok ik me rot. Ik zag er echt niet uit. Ik leek wel een wandelend lijk. Spierwit en mager."
Gebruik van speed kan tot vermagering leiden. Het remt de eetlust en het beïnvloedt de stofwisseling. Het vermageren kan weer leiden tot uitputting.