Klachten XTC gebruik

Klachten XTC-gebruik

Wie regelmatig XTC gebruikt, kan last krijgen van een aantal lichamelijke en/of psychische klachten. Mensen beseffen niet altijd dat die klachten veroorzaakt worden door XTC. Misschien herken je iets in de ervaringen van anderen.

De dip na gebruik

Kiara: "De dag na het gebruiken van XTC voel ik me totaal niet lekker. Ik ben misselijk, futloos. En daardoor weer chagrijnig. Of ik huil om niks".
XTC verbruikt extra serotonine in je hersenen. De volgende dagen kom je die stof te kort, waardoor vaak een dip volgt waarbij je moe, depri, emotioneel en lusteloos kunt zijn.

Vermoeidheid

John: "Ik gebruik al een tijdje XTC in het weekend. Maar de laatste weken ben ik daarna zo ontiegelijk moe. Pas de tweede helft van de week wordt het weer wat, dan heb ik weer wat energie".
Tijdens het gebruik voelen veel mensen hun grenzen niet meer, en kun je doorgaan zonder te rusten of te eten. De volgende dag is je energievoorraad uitgeput, wat zich uit in een verlammende vermoeidheid.

Sneller ziek

Dana: "Een collega van mij gebruikt XTC op party's. De week erna is ze vaak ziek".
Mensen die langere tijd of regelmatig XTC gebruiken, kunnen vatbaarder zijn voor infecties, omdat hun weerstand lager is. XTC bevordert het ontstaan van ontstekingen.

Concentratieproblemen

Horatio: "Ik heb last van concentratieproblemen, ben heel erg licht in mijn hoofd en ik heb het idee dat ik out ga. Ik kan mijn werk gewoon niet goed doen."
XTC kan leiden tot veranderingen in de hersenen met aantasting van het geheugen, de concentratie en de stemming (depressiviteit). Het gevaar neemt toe naarmate meer en vaker gebruikt wordt. Vermoed wordt dat ook eenmalig gebruik dat effect op de hersenen kan hebben.

Weinig lol zonder XTC

Sonja "Ik kan eigenlijk niet meer genieten van het uitgaan zonder XTC. Nuchter op zo'n feestje staan vind ik helemaal niks meer."
Gebruik van XTC kan leiden tot geestelijke afhankelijkheid, wat inhoudt dat de gebruiker steeds sterker naar het middel verlangt en zich eigenlijk niet meer prettig kan voelen zonder. Sommige mensen kunnen moeilijk zonder 'kicks'.

Lichtflitsen, schokken in het hoofd

Bruce: "Ik heb gelezen dat sommige mensen die XTC gebruiken problemen hebben met zien (lichtflitsen, pixels zien). Ik heb ook last van schokken in mijn hoofd als ik op bed lig. Ik slaap vaak met het licht aan omdat ik anders gek wordt van die bewegende pixels."
XTC kan bij overmatig gebruik leiden tot een forse en zeer schadelijke ontregeling van het serotonerge systeem in de hersenen. Een te grote hoeveelheid XTC kan leiden tot trillen, onscherp zien, lichtflitsen en schokken in het hoofd. Dit is vaak tijdelijk, maar kan ook blijvend zijn. Dan is medische hulp gewenst.

Paniekaanval

Tamara: "Ik gebruik sinds een jaar XTC, maar ik kreeg ineens paniekaanvallen. Ik ben dan heel onrustig en angstig, echt niet grappig meer."
Sommige mensen reageren overgevoelig op XTC. Zelfs kleine hoeveelheden kunnen dan leiden tot beschadiging van bepaalde hersencellen. Als men stopt met XTC, kunnen deze beschadigingen weer herstellen.