Paginakop - alles

Wat doet XTC?

Bij incidenteel en matig gebruik leidt XTC meestal tot gewenste effecten. Denk daar bij aan maximaal 1 tot 1 1/2 mg MDMA per kg lichaamsgewicht niet vaker dan eens per 2 tot 3 maanden. Bij frequent gebruik en/of een te hoge dosering treden negatieve bijwerkingen op. XTC blijft, ook bij het slikken van een incidentele pil, riskant.

XTC en je hersenen

XTC stimuleert de afgifte van een aantal stoffen in de hersenen waardoor je stemming verandert. Door aanmaak van serotonine voel je je blij en wil je contact met anderen (bewustzijnsverandering). Door aanmaak van adrenaline voel je je actief. Afgifte van dopamine zorgt voor het genotsgevoel. Het bewustzijnsveranderende effect vermindert als je vaker gebruikt. De serotonine raakt door het gebruik van XTC op.

XTC en de dip

XTC verbruikt extra serotonine in je hersenen. Die serotonine komt uit een reservevoorraad. Daardoor kom je de dagen na XTC-gebruik serotonine tekort. Dat serotonine-tekort veroorzaakt een depri-achtige dip: je voelt je moe, lusteloos en somber. Als je regelmatig XTC gebruikt, kunnen stemmingsklachten aanhouden. Ook nadat de XTC is uitgewerkt.

Ontregeling van de hersenen

XTC kan bij overmatig gebruik leiden tot een forse en soms zeer schadelijke ontregeling van het serotonerge systeem in de hersenen. Overmatig XTC gebruik kan leiden tot trillen, onscherp zien, lichtflitsen en schokken in je hoofd. Dit soort klachten zijn vaak tijdelijk, maar kunnen ook blijvend zijn. Dan is medische hulp noodzakelijk. Het landelijk spreekuur partydrugs is hierin gespecialiseerd.

XTC kan ook leiden tot angst, flashbacks, paniekaanvallen en een psychose. Soms al na kleine hoeveelheden. Het is denkbaar dat XTC (net als cannabis en amfetamine) schadelijker is voor mensen met aanleg voor dit soort problemen.

XTC en je lichaam

XTC geeft energie op de pof. Je verbruikt je reserves. XTC zorgt ervoor dat je slecht kan slapen en je eetlust geremd wordt. Het verlaagt je weerstand, waardoor je makkelijker ziek kunt worden. XTC werkt ontstekingen in de hand. Na het gebruik kan een verkoudheid of keelonsteking ineens veel heviger zijn.

XTC kan schadelijk zijn voor nieren en lever. De nieren en de lever zijn de ‘grote schoonmakers' van het lichaam. De kans op orgaanschade en hersenschade neemt toe bij een verhoogde temperatuur. XTC verhoogt de lichaamstemperatuur.

XTC kan ervoor zorgen dat je lichaam water vasthoudt. Drink je teveel water, dan loop je het risico op een levensgevaarlijke watervergiftiging.

Verslaving

Sommige mensen raken geestelijk verslaafd aan XTC. Dit kan al na een paar dagen optreden. Het houdt in dat je steeds sterker naar het middel verlangt en dat je je niet prettig voelt zonder. Wat bij XTC veel voorkomt, is weekendafhankelijkheid: je denkt dan zonder XTC niet meer plezierig te kunnen uitgaan of te kunnen feesten. Als jij daar last van hebt, kun je overwegen om je aan te melden voor online hulp om je XTC gebruik onder controle te krijgen.