Paginakop - alles
Wat doet speed?
Wat doet speed?
Speed & je hersenen
Het opwekkende effect van amfetamine ontstaat door de extra afgifte in de hersenen van de overdrachtstoffen dopamine en norepinefrine (NE). Dit geeft de gebruiker een gevoel van extra energie. Je voelt je opgewekt en kunt lang wakker blijven. Na afloop van het gebruik heeft het lichaam tijd nodig om de verbruikte voorraad dopamine en NE aan te vullen. Het tijdelijke tekort is de oorzaak van de dip die veel gebruikers 24 - 48 uur na gebruik voelen.
Methamfetamine is aantoonbaar schadelijk voor de hersenen. Wellicht brengt amfetamine ook schade toe aan de hersenen. Oververhitting door speed/amfetamine draagt bij aan schade.
Je kunt door speedgebruik last krijgen van wanen, hallucinaties, hevige angst en paniek.
Speed & de dip
Na afloop van het gebruik ontstaat een tekort aan deze stoffen. Het lichaam heeft tijd nodig om de verbruikte voorraad aan te vullen. Het tijdelijke tekort aan vooral dopamine en NE is de oorzaak van de depri-achtige dip die veel gebruikers 24 - 48 uur na gebruik voelen. Dit uit zich onder andere in geïrriteerd zijn, negatief denken, je moe voelen en een lusteloos gevoel hebben. In wezen is er even sprake van depressieve klachten, hoewel men dat niet als zodanig herkent. Wanneer je regelmatig speed gebruikt, kunnen stemmingsklachten aanhouden. Ook buiten het moment direct nadat speed is uitgewerkt.
Speed & je lijf
Speed geeft energie op de pof. Je verbruikt je reserves en put daardoor je lichaam uit. De werking van speed zorgt ervoor dat je slecht kan slapen en je eetlust geremd wordt. Het verlaagt je weerstand, waardoor je makkelijker ziek kunt worden. Speed werkt ontstekingen in de hand. Na het gebruik kan een verkoudheid, of keelonsteking ineens veel heviger zijn. Vrouwen kunnen last krijgen van blaasontsteking. Na afloop kun je de volgende klachten hebben: oververmoeid en depressief, hongerig, zere kaken, knieën en botten, spieren.
Regelmatig gebruik kan voor een slechte huid zorgen (puistjes). Er is kans op schade aan tanden, kiezen en tandvlees (door verminderde speekselproductie en knarsen). De kans op deze klachten neemt toe bij hogere doseringen en bij regelmatig (wekelijks of meer) gebruik. Bij langdurig en heftig gebruik ontstaat vaak ernstige schade aan de neus en voorhoofdsholten. Dit kan leiden tot chronische ontstekingen, die pijnlijk en slopend zijn.
Bij hoge doseringen of vaak gebruiken kunnen levensbedreigende situaties ontstaan:
- Volledige uitputting en vermagering
- Hartfalen en toevallen (stuiptrekkingen)
- Hersen- en/of maagbloedingen
- Oververhitting
- Bizarre agressie
- Coma
Afhankelijkheid & verslaving
Speed geeft vaak een sterke geestelijke afhankelijkheid. Indien men vaker dan enkele malen per maand gebruikt, kan 'tolerantie' optreden voor het psychische effect van speed. Men gebruikt dan meer speed voor deze gewenste werking dan eerder het geval was. Als men de dosis blijft verhogen, overbelast men het hart en bloedvaten. Dat kan tot levensgevaarlijke situaties leiden. Na stoppen voelt men zich vaak moe, gesloopt, onrustig en depressief. Een portie speed verlicht dan tijdelijk de klachten. Zo raakt men geestelijk afhankelijk of verslaafd. Tolerantie treedt niet op voor de slaap- en bloeddrukverhogende effecten van speed.
Combinaties met speed
- Speed en alcohol: speed gaat het gevoel van dronkenschap tegen. Speed vermindert de merkbare effecten van alcohol. Daardoor drinkt men vaak zeer grote hoeveelheden alcohol. Als men weer nuchter wordt, heeft men een kater van zowel de speed, als de grote hoeveelheid alcohol. De combinatie van alcohol en speed geeft een extra grote belasting voor het lichaam (lever, uitdrogen). Op deze wijze kan men een gecombineerde verslaving aan alcohol en aan speed ontwikkelen.
- Speed en XTC: deze combinatie overbelast het hart en men krijgt de dagen erna eerder een leeg en uitgeblust gevoel. De hersenen krijgen ook een dubbele tik.