Paginakop - alles

Wat doet GHB?

GHB staat voor GammaHydroxyButyraat, een lichaamseigen stof (altijd in kleine hoeveelheid in je lichaam aanwezig). GHB werd vroeger gebruikt als inslaapmiddel bij operaties. GHB bestaat in flesjes en in poedervorm.

GHB werkt in op overdrachtsstoffen, die in de hersenen prikkels overbrengen. In kleine hoeveelheden geeft GHB een ontspannen, vredig gevoel en kan het seksueel stimulerend werken. Bij hogere doseringen van GHB kunnen misselijkheid en duizeligheid optreden. Uiteindelijk val je als een blok in slaap. Dit lijkt veel op het effect van een grote dosis alcohol. Bij het wakker worden is men vaak erg alert en soms agressief.

Het doseren van GHB is moeilijk en gaat vaak mis. Het verschil tussen een dosis met gewenste effecten en een dosis met nare effecten, is klein. Het doseren van GHB blijft hoe dan ook riskant, omdat de sterkte van GHB erg uiteenloopt. De meeste mensen nemen maar weinig GHB voor het gewenste effect.

GBL

Soms wordt GBL verkocht in plaats van GHB. Het lichaam zet GBL om in GHB. Hoewel de beide stoffen hetzelfde effect hebben, is er een belangrijk verschil. GBL is als vloeistof vaak dubbel zo sterk als GHB, en dat maakt het doseren van GBL nog moeilijker dan het doseren van GHB. Pure GBL is een zure, bijtende stof, die extra schadelijk kan zijn het bijvoorbeeld darmen en maag.

GHB & je lijf

Het overdoseren van GHB kan ernstige gevolgen hebben en zelfs dodelijk zijn. Veel mensen worden op de Intensive Care behandeld. Mensen die uit een bewusteloze slaap van GHB komen, kunnen erg verward en agressief zijn.

De sterkte van het verdovende effect van GHB is afhankelijk van de hoeveelheid die je neemt. Als je door een overdosis GHB bewusteloos raakt, kun je stikken in braaksel of in je tong. Hierdoor kan ernstig letsel aan de longen ontstaan. Opgegeven maagzuur kan in uitzonderlijke gevallen je slokdarm verwonden.

Bij hoge doseringen is er een kans op coma, hartstilstand, ademstilstand, bloeddrukproblemen. Vooral in combinatie met alcohol en slaapmiddelen is dit risico groot.

Afhankelijkheid & verslaving

Geestelijke afhankelijkheid van GHB ontstaat sneller dan lichamelijke afhankelijkheid. In de praktijk is gebleken, dat men na regelmatig gebruik van GHB aan het middel gewend raakt en meer neemt om hetzelfde gewenste effect te ervaren (= tolerantieontwikkeling). Een beginnende gebruiker kan daarom veel minder hebben dan een ervaren gebruiker.

Als je (bijna) dagelijks GHB neemt, is er een grote kans op lichamelijke verslaving. De lichamelijke afkick is zeer heftig en lijkt op de zware afkick van alcohol. De afkick geeft angst, trillingen, slapeloosheid, kans op delirium. In ernstige gevallen kunnen levensbedreigende situaties ontstaan. Bij een lichamelijke verslaving aan GHB is medische hulp bij het afkicken noodzakelijk.

Risicogroepen

1. Mensen die medicijnen gebruiken, omdat de combinatie fout kan zijn.
2. Mensen met hart- en vaatziekten, bloeddrukafwijkingen en andere ziekten lopen extra risico met GHB
3. Mensen met epilepsie kunnen beter geen GHB gebruiken.

Combinaties met GHB

GHB kan levensgevaarlijk zijn als men het combineert met alcohol, kalmerende pillen of slaapmiddelen.