Een collega van mij gebruikt XTC op party's. De week erna is ze vaak ziek

Drugsverslaving

Op deze site lees je betrouwbare informatie over druggebruik en de risico's van een verslaving. Ook lees je over onze gratis online behandeling die ondersteuning bied bij het stoppen of minderen van drugs, zoals XTC, cocaïne, speed en GHB.

Wat doet drugs met je? De effecten Hoe zit het met verslaving?

Drugs hebben invloed op:

  • je lichaam
  • je gedrag
  • je emoties
  • je relaties met anderen

Lees hieronder over de effecten en risico's van GHB, XTC, cocaïne en speed.

Wat is het effect van GHB?

GHB staat voor GammaHydroxyButyraat, een lichaamseigen stof (altijd in kleine hoeveelheid in je lichaam aanwezig). GHB werd vroeger gebruikt als inslaapmiddel bij operaties. GHB bestaat in flesjes en in poedervorm.

GHB werkt in op overdrachtsstoffen, die in de hersenen prikkels overbrengen. In kleine hoeveelheden geeft GHB een ontspannen, vredig gevoel en kan het seksueel stimulerend werken. Bij hogere doseringen van GHB kunnen misselijkheid en duizeligheid optreden. Uiteindelijk val je als een blok in slaap. Dit lijkt veel op het effect van een grote dosis alcohol. Bij het wakker worden is men vaak erg alert en soms agressief.

Het doseren van GHB is moeilijk en gaat vaak mis. Het verschil tussen een dosis met gewenste effecten en een dosis met nare effecten, is klein. Het doseren van GHB blijft hoe dan ook riskant, omdat de sterkte van GHB erg uiteenloopt. De meeste mensen nemen maar weinig GHB voor het gewenste effect.

GBL

Soms wordt GBL verkocht in plaats van GHB. Het lichaam zet GBL om in GHB. Hoewel de beide stoffen hetzelfde effect hebben, is er een belangrijk verschil. GBL is als vloeistof vaak dubbel zo sterk als GHB, en dat maakt het doseren van GBL nog moeilijker dan het doseren van GHB. Pure GBL is een zure, bijtende stof, die extra schadelijk kan zijn het bijvoorbeeld darmen en maag.

GHB & je lijf

Het overdoseren van GHB kan ernstige gevolgen hebben en zelfs dodelijk zijn. Veel mensen worden op de Intensive Care behandeld. Mensen die uit een bewusteloze slaap van GHB komen, kunnen erg verward en agressief zijn.

De sterkte van het verdovende effect van GHB is afhankelijk van de hoeveelheid die je neemt. Als je door een overdosis GHB bewusteloos raakt, kun je stikken in braaksel of in je tong. Hierdoor kan ernstig letsel aan de longen ontstaan. Opgegeven maagzuur kan in uitzonderlijke gevallen je slokdarm verwonden.

Bij hoge doseringen is er een kans op coma, hartstilstand, ademstilstand, bloeddrukproblemen. Vooral in combinatie met alcohol en slaapmiddelen is dit risico groot.

Afhankelijkheid & verslaving

Geestelijke afhankelijkheid van GHB ontstaat sneller dan lichamelijke afhankelijkheid. In de praktijk is gebleken, dat men na regelmatig gebruik van GHB aan het middel gewend raakt en meer neemt om hetzelfde gewenste effect te ervaren (= tolerantieontwikkeling). Een beginnende gebruiker kan daarom veel minder hebben dan een ervaren gebruiker.

Als je (bijna) dagelijks GHB neemt, is er een grote kans op lichamelijke verslaving. De lichamelijke afkick is zeer heftig en lijkt op de zware afkick van alcohol. De afkick geeft angst, trillingen, slapeloosheid, kans op delirium. In ernstige gevallen kunnen levensbedreigende situaties ontstaan. Bij een lichamelijke verslaving aan GHB is medische hulp bij het afkicken noodzakelijk.

Risicogroepen

1. Mensen die medicijnen gebruiken, omdat de combinatie fout kan zijn.
2. Mensen met hart- en vaatziekten, bloeddrukafwijkingen en andere ziekten lopen extra risico met GHB
3. Mensen met epilepsie kunnen beter geen GHB gebruiken.

Combinaties met GHB

GHB kan levensgevaarlijk zijn als men het combineert met alcohol, kalmerende pillen of slaapmiddelen.

Wat zijn de gevolgen van GHB gebruiken?

Bij sommige drugs kunnen we een hele lijst van gevolgen noemen. Bij GHB is de lijst niet zo lang. Probleem is wel dat de gevolgen die er aan GHB zitten ook heel heftig zijn en zelfs levensbedreigend kunnen zijn.

Out gaan

Door het gebruik van GHB kun je out gaan. Je valt dan in een hele diepe slaap en verliest je bewustzijn. Uit deze diepe slaap kun je niet wakker gemaakt worden. Out gaan is riskant. Je kunt bijvoorbeeld in je eigen tong of braaksel stikken, je kunt onderkoelt raken of juist oververhit raken. Bedenk je verder dat wanneer je out bent je een makkelijk slachtoffer bent voor (seksueel) misbruik. Omdat GHB je ademhaling verdoofd, kun je een ernstige ademhalingsstoornis krijgen terwijl je buiten bewustzijn bent. Dat kan levensbedreigend zijn.

Verslaving

Langdurig en intensief gebruik van grote hoeveelheden GHB kan leiden tot afhankelijkheid. Als je lange tijd veel GHB hebt gebruikt, dan kun je ontwenningsverschijnselen krijgen als je stopt: slapeloosheid, depressie, angsten, trillingen en verwardheid. Mocht je dagelijks GHB gebruiken en willen stoppen, raadpleeg dan altijd een arts. Medische hulp bij afkicken is dan noodzakelijk.

Krijg ik last van afkickverschijnselen als ik stop met GHB gebruiken? 

Als je dagelijks GHB gebruikt, kun je na twee tot vier weken al niet meer stoppen met GHB zonder heftige en zelfs gevaarlijke afkickverschijnselen te krijgen. De lichamelijke afkick is zeer heftig en lijkt op de zware afkick van alcohol.

Je kunt last krijgen van:

  • hartritmestoornissen
  • trillen
  • slapeloosheid
  • hoge bloeddruk
  • angst
  • hallucinaties
  • epileptische aanval

 In ernstige gevallen kunnen zelfs levensbedreigende situaties ontstaan als je veel GHB gebruikt en in één keer stopt met gebruik van GHB. Het gaat dan om een hartstilstand of om het stoppen van de ademhaling.

Het gebruik van XTC

Bij incidenteel en matig gebruik leidt XTC meestal tot gewenste effecten. Denk daar bij aan maximaal 1 tot 1 1/2 mg MDMA per kg lichaamsgewicht niet vaker dan eens per 2 tot 3 maanden. Bij frequent gebruik en/of een te hoge dosering treden negatieve bijwerkingen op. XTC blijft, ook bij het slikken van een incidentele pil, riskant.

XTC en je hersenen

XTC stimuleert de afgifte van een aantal stoffen in de hersenen waardoor je stemming verandert. Door aanmaak van serotonine voel je je blij en wil je contact met anderen (bewustzijnsverandering). Door aanmaak van adrenaline voel je je actief. Afgifte van dopamine zorgt voor het genotsgevoel. Het bewustzijnsveranderende effect vermindert als je vaker gebruikt. De serotonine raakt door het gebruik van XTC op.

XTC en de dip

XTC verbruikt extra serotonine in je hersenen. Die serotonine komt uit een reservevoorraad. Daardoor kom je de dagen na XTC-gebruik serotonine tekort. Dat serotonine-tekort veroorzaakt een depri-achtige dip: je voelt je moe, lusteloos en somber. Als je regelmatig XTC gebruikt, kunnen stemmingsklachten aanhouden. Ook nadat de XTC is uitgewerkt.

Ontregeling van de hersenen

XTC kan bij overmatig gebruik leiden tot een forse en soms zeer schadelijke ontregeling van het serotonerge systeem in de hersenen. Overmatig XTC gebruik kan leiden tot trillen, onscherp zien, lichtflitsen en schokken in je hoofd. Dit soort klachten zijn vaak tijdelijk, maar kunnen ook blijvend zijn. Dan is medische hulp noodzakelijk. Het landelijk spreekuur partydrugs is hierin gespecialiseerd.

XTC kan ook leiden tot angst, flashbacks, paniekaanvallen en een psychose. Soms al na kleine hoeveelheden. Het is denkbaar dat XTC (net als cannabis en amfetamine) schadelijker is voor mensen met aanleg voor dit soort problemen.

XTC en je lichaam

XTC geeft energie op de pof. Je verbruikt je reserves. XTC zorgt ervoor dat je slecht kan slapen en je eetlust geremd wordt. Het verlaagt je weerstand, waardoor je makkelijker ziek kunt worden. XTC werkt ontstekingen in de hand. Na het gebruik kan een verkoudheid of keelonsteking ineens veel heviger zijn.

XTC kan schadelijk zijn voor nieren en lever. De nieren en de lever zijn de ‘grote schoonmakers' van het lichaam. De kans op orgaanschade en hersenschade neemt toe bij een verhoogde temperatuur. XTC verhoogt de lichaamstemperatuur.

XTC kan ervoor zorgen dat je lichaam water vasthoudt. Drink je teveel water, dan loop je het risico op een levensgevaarlijke watervergiftiging.

Verslaving

Sommige mensen raken geestelijk verslaafd aan XTC. Dit kan al na een paar dagen optreden. Het houdt in dat je steeds sterker naar het middel verlangt en dat je je niet prettig voelt zonder. Wat bij XTC veel voorkomt, is weekendafhankelijkheid: je denkt dan zonder XTC niet meer plezierig te kunnen uitgaan of te kunnen feesten. Als jij daar last van hebt, kun je overwegen om je aan te melden voor online hulp om je XTC gebruik onder controle te krijgen.

Wat zijn de effecten van cocaïne gebruiken?

Cocaïne is een wit kristalachtig poeder, dat wordt gehaald uit de bladeren van de cocaplant uit Zuid-Amerika. Cocaïne wordt gesnoven en gerookt en het geeft een opgewekt en energiek gevoel. Cocaïne werkt in op stofjes in de hersenen: dopamine, adrenaline en norepinefrine (NE). Cocaïne werkt wel iets in op de stof serotonine maar minder dan XTC.

Cocaïne & je hersenen

Cocaïne remt vooral de afbraak van dopamine, NE en serotonine. Het resultaat is een tijdelijke, sterke toename van deze stoffen in de hersenen. Dit geeft de gebruiker een gevoel van extra energie.

Dopamine zorgt voor genot: het prikkelt het beloningscentrum in de hersenen. Adrenaline maakt actief. De hartslag gaat omhoog en de ademhaling wordt gestimuleerd. Een toename van serotonine heeft ook positieve, gewenste invloed op de stemming.

Frequent gebruik van cocaïne verandert je omgang met mensen. Je kunt er opgefokt, agressief en geïrriteerd van worden. Vaak is men extreem op zichzelf gericht. Je kunt door cocaïnegebruik last krijgen van depressie, achterdochtig / paranoia.

Cocaïne & de dip

Na afloop van het gebruik ontstaat een tekort aan deze stoffen. Het lichaam heeft tijd nodig om de verbruikte voorraad aan te vullen. Het tijdelijke tekort aan vooral dopamine en NE is de oorzaak van de dip die veel gebruikers 24 - 48 uur na gebruik voelen.

Afhankelijkheid & verslaving

Regelmatige gebruikers voelen zich de volgende dag vaak moe en down. Dat kan leiden tot herhaald gebruik. Zo ontstaat afhankelijkheid.

Cocaïne is sterk verslavend. De werking is kort en gebruikers vinden het contrast tussen het positieve gevoel en het gevoel erna vaak onaangenaam. Daardoor neem je snel meer. Ga je veel en vaak gebruiken dan voel je je in nuchtere toestand uitgeput en down. Hierdoor kan een sterk verlangen naar cocaïne ontstaan. De depressies die optreden na stoppen kunnen heftig zijn en enkele weken (of soms nog langer) duren.

Een verslaving aan cocaïne kan plotseling ontstaan. Door het gebruik van cocaïne wordt langzaam een overprikkeling in de hersenen opgebouwd. Dit kan plotseling heftige trek in coke geven. Dit kan gebeuren wanneer men in een korte periode wat meer en vaker heeft genomen dan gebruikelijk is.

Bij veel en vaak gebruik heeft eenzelfde dosis minder van het gewenste effect. Men neemt dan vaak meer. Deze ‘tolerantie' ontstaat door aanpassingen in de hersenen aan frequent gebruik.

Cocaïne & je lijf

Cocaïne put je uit. Je vermoeidheid wordt onderdrukt waardoor je over je grens heengaat. Cocaïne vormt een belasting voor je hart- en bloedvaten, omdat het de hartslag stimuleert. Het hart heeft meer zuurstof nodig. Tegelijkertijd vernauwt cocaïne de bloedvaten waardoor het hart minder zuurstof krijgt.

In combinatie met alcohol wordt deze belasting groter. Cocaïne en alcohol leiden tot de vorming van een nieuwe stof: cocaethyleen. Ook deze stof stimuleert de hartslag en werkt vaatvernauwend.

Door het snuiven van cocaïne raakt het neusslijmvlies geïrriteerd en ontstoken. Cocaïne kan ook in de voorhoofdsholte komen en daar verstoppingen en hoofdpijn veroorzaken. Er kunnen chronische ontstekingen ontstaan die slopend en pijnlijk zijn.

Cocaïne kan een verstoorde seksualiteit veroorzaken. Heftig en frequent gebruik van cocaïne kan leiden tot langdurig verlies van zin in seks, impotentie bij mannen.

Combinaties met cocaïne

  • De combinatie van alcohol met coke: het vermindert het gevoel van dronkenschap. Daardoor ga je ongemerkt meer drinken dan je van plan was. De combinatie maakt ook overmoedig. Het leidt tot een extra belasting van hart- en bloedvaten en de lever. Men kan een gecombineerde verslaving aan alcohol en cocaïne ontwikkelen.
  • Combinatie met XTC. Zowel XTC als cocaïne stimuleert de adrenaline-huishouding. Hierdoor ontstaat een verhoogde hartslag en bloeddruk. XTC put je serotoninevoorraad uit. Cocaïne doet daar nog een schepje boven op. Daardoor zorgt de combinatie na afloop voor een extra kater.

Wat zijn de bijwerkingen van cocaïne?

Cocaïne kent een aantal bijwerkingen of risico's. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

  • ontsteking van neusslijmvlies
  • vermoeidheid
  • depressie
  • ruzie
  • problemen met hart en bloedvaten
  • gewichtsverlies
  • verslaving

Ontsteking neusslijmvlies

Een bijwerking van het snuiven van cocaïne is dat je neusslijmvlies ontstoken kan raken. Dat kan leiden tot een pijnlijke of bloedende neus. Bij veelvuldig snuiven kan zelfs een gat in je neustussenschot ontstaan. Cocaïne kan in je voorhoofdsholte komen en daar verstoppingen en hoofdpijn veroorzaken.

Vermoeidheid en depressie

Cocaïne onderdrukt je vermoeidheid waardoor je over je grens heengaat en je reserves aanspreekt. De dagen na het gebruik van cocaïne kun je erg moe zijn en je neerslachtig of somber voelen.

Ruzie

Als je regelmatig cocaïne gebruikt, kun je erg veranderen voor je sociale omgeving. Veel cokegebruikers worden koel, afstandelijk, arrogant en egoïstisch, waardoor ze snel ruzie krijgen. Over het algemeen heb je dat zelf niet of in ieder geval minder snel in de gaten, omdat je zelf blaakt van het zelfvertrouwen.

Hart en bloedvaten

Cocaïne is slecht voor je hart en bloedvaten. In combinatie met alcohol wordt deze belasting voor je hart nog groter.

Gewichtsverlies

Door cocaïne verbruik je extra energie. Tegelijkertijd remt cocaïne je eetlust. Hierdoor kan je weerstand verminderen en kun je gewicht verliezen.

Verslaving

Cocaïne kan leiden tot verslaving. Het gaat dan vooral om hele sterke geestelijke afhankelijkheid. Het sluipende gevaar van coke is dat je heel lang het gevoel kunt hebben dat je je cocaïne gebruik goed onder controle hebt. En van het ene op het andere moment is het genotscentrum in je hersenen overprikkeld en ben je verslaafd. Die verslaving voel je niet aan komen en kan erg hardnekkig zijn.

Wat zijn de effecten van speed?

Speed en pep zijn andere benamingen voor amfetaminen: sterk opwekkende middelen. Deze chemische stoffen werken op het centrale zenuwstelsel. Amfetaminen hebben een oppeppend effect. Je voelt je wakker, energiek en alert. Speed is te koop in poedervorm of als pil. Het wordt gesnoven, maar ook geslikt of gespoten.

Speed & je hersenen

Het opwekkende effect van amfetamine ontstaat door de extra afgifte in de hersenen van de overdrachtstoffen dopamine en norepinefrine (NE). Dit geeft de gebruiker een gevoel van extra energie. Je voelt je opgewekt en kunt lang wakker blijven. Na afloop van het gebruik heeft het lichaam tijd nodig om de verbruikte voorraad dopamine en NE aan te vullen. Het tijdelijke tekort is de oorzaak van de dip die veel gebruikers 24 - 48 uur na gebruik voelen.

Methamfetamine is aantoonbaar schadelijk voor de hersenen. Wellicht brengt amfetamine ook schade toe aan de hersenen. Oververhitting door speed/amfetamine draagt bij aan schade.

Je kunt door speedgebruik last krijgen van wanen, hallucinaties, hevige angst en paniek.

Speed & de dip

Na afloop van het gebruik ontstaat een tekort aan deze stoffen. Het lichaam heeft tijd nodig om de verbruikte voorraad aan te vullen. Het tijdelijke tekort aan vooral dopamine en NE is de oorzaak van de depri-achtige dip die veel gebruikers 24 - 48 uur na gebruik voelen. Dit uit zich onder andere in geïrriteerd zijn, negatief denken, je moe voelen en een lusteloos gevoel hebben. In wezen is er even sprake van depressieve klachten, hoewel men dat niet als zodanig herkent. Wanneer je regelmatig speed gebruikt, kunnen stemmingsklachten aanhouden. Ook buiten het moment direct nadat speed is uitgewerkt.

Speed & je lijf

Speed geeft energie op de pof. Je verbruikt je reserves en put daardoor je lichaam uit. De werking van speed zorgt ervoor dat je slecht kan slapen en je eetlust geremd wordt. Het verlaagt je weerstand, waardoor je makkelijker ziek kunt worden. Speed werkt ontstekingen in de hand. Na het gebruik kan een verkoudheid, of keelonsteking ineens veel heviger zijn. Vrouwen kunnen last krijgen van blaasontsteking. Na afloop kun je de volgende klachten hebben: oververmoeid en depressief, hongerig, zere kaken, knieën en botten, spieren.

Regelmatig gebruik kan voor een slechte huid zorgen (puistjes). Er is kans op schade aan tanden, kiezen en tandvlees (door verminderde speekselproductie en knarsen). De kans op deze klachten neemt toe bij hogere doseringen en bij regelmatig (wekelijks of meer) gebruik. Bij langdurig en heftig gebruik ontstaat vaak ernstige schade aan de neus en voorhoofdsholten. Dit kan leiden tot chronische ontstekingen, die pijnlijk en slopend zijn.

Bij hoge doseringen of vaak gebruiken kunnen levensbedreigende situaties ontstaan:

  • Volledige uitputting en vermagering
  • Hartfalen en toevallen (stuiptrekkingen)
  • Hersen- en/of maagbloedingen
  • Oververhitting
  • Bizarre agressie
  • Coma

Afhankelijkheid & verslaving

Speed geeft vaak een sterke geestelijke afhankelijkheid. Indien men vaker dan enkele malen per maand gebruikt, kan 'tolerantie' optreden voor het psychische effect van speed. Men gebruikt dan meer speed voor deze gewenste werking dan eerder het geval was. Als men de dosis blijft verhogen, overbelast men het hart en bloedvaten. Dat kan tot levensgevaarlijke situaties leiden. Na stoppen voelt men zich vaak moe, gesloopt, onrustig en depressief. Een portie speed verlicht dan tijdelijk de klachten. Zo raakt men geestelijk afhankelijk of verslaafd. Tolerantie treedt niet op voor de slaap- en bloeddrukverhogende effecten van speed.

Combinaties met speed

  • Speed en alcohol: speed gaat het gevoel van dronkenschap tegen. Speed vermindert de merkbare effecten van alcohol. Daardoor drinkt men vaak zeer grote hoeveelheden alcohol. Als men weer nuchter wordt, heeft men een kater van zowel de speed, als de grote hoeveelheid alcohol. De combinatie van alcohol en speed geeft een extra grote belasting voor het lichaam (lever, uitdrogen). Op deze wijze kan men een gecombineerde verslaving aan alcohol en aan speed ontwikkelen.
  • Speed en XTC: deze combinatie overbelast het hart en men krijgt de dagen erna eerder een leeg en uitgeblust gevoel. De hersenen krijgen ook een dubbele tik.

Wat zijn de gevolgen van speed snuiven?

Door veelvuldig speed snuiven kunnen het neusslijmvlies en de voorhoofdsholten ontsteken. Reuk- en smaakvermogen gaan achteruit. Je kunt chronisch verkouden worden en vaak last hebben van een bloedneus en bijholte ontstekingen. Ontstekingen van het neusslijmvlies en de voorhoofdsholten kunnen jarenlange klachten veroorzaken. Bij sommige mensen is het neustussenschot helemaal weg door het snuiven.

Pijn aan de neus

Het snuiven van cocaïne kan dezelfde problemen veroorzaken. Bij de meeste mensen doet het snuiven van speed meer pijn dan het snuiven van coke. Dat komt omdat cocaïne plaatselijk verdooft. Daardoor voel je minder pijn, maar de schade is vergelijkbaar.

Bloedneus

Heb je last van ontstoken neusslijmvlies of heb je vaak een bloedneus? Als je er van af wilt is de enige remedie stoppen met snuiven van drugs. Na het stoppen is soms een bezoek aan een KNO-arts nodig. Er zijn ook mensen die ook klachten blijven houden nadat ze gestopt zijn met drugs snuiven.