Klachten door cocaïne gebruik

Als je regelmatig cocaïne gebruikt, kun je last krijgen vanlichamelijke en/of psychische klachten. Mensen beseffen niet altijd dat die klachten veroorzaakt worden door cocaïne.

Alcohol
Paul: "Ik heb twee jaar lang coke gebruikt en daarbij flink veel alcohol gedronken. Als ik dronk, kon ik alleen maar aan coke denken. Ik gebruik nu geen coke meer en het helpt dat ik veel minder ben gaan drinken."
De combinatie coke en alcohol vermindert het gevoel van dronkenschap. Daardoor ga je meer drinken dan je van plan was.

Trek
Jim: "Als ik weer op zo'n feestje kom waar vrienden zijn die coke gebruiken, krijg ik gelijk trek".
Voor veel drugs, maar zeker voor coke, geldt dat de trek heel sterk opkomt als er een situatie ontstaat die met coke te maken heeft, zoals bepaalde plekken en mensen. Maar ook het drinken van alcohol. Als je gewend bent coke te nemen en alcohol te drinken, zal alcohol sterke trek in coke opleveren.

Opvliegerig
Sandra: "Mijn vriend veranderde echt door de cocaïne. Hij was heel snel geïrriteerd en opvliegerig."
Cocaïne ontremt en zorgt ervoor dat je meer op jezelf gericht bent. Mensen die coke gebruiken, raken bijvoorbeeld makkelijk opgefokt.

Neus
Wouter: "Ik kreeg onwijs veel last van mijn neus door het snuiven van cocaïne. Ik moest de hele tijd mijn neus snuiten en het ging ook echt pijn doen. Toen ik ook last kreeg van bloedneuzen, was dat de druppel voor mij."
Frequent gebruik van coke kan leiden tot zeer ernstige afwijkingen in de neus en de voorhoofdholten. De neusslijmvliezen kunnen beschadigen, waardoor de afweerkracht tegen infecties sterk verminderd. Ook kan het neustussenschot kapot gaan door het snuiven, het kan zelfs helemaal ‘wegrotten'.

Sterk verslavend
Micha: "Als ik coke had gebruikt, was ik daarna down, chagrijnig. Om me weer lekkerder te voelen, nam ik gewoon weer cocaïne. En dat werd al heel gauw een gewoonte. Pas toen ik wilde stoppen, merkte ik dat het niet alleen een gewoonte was, maar echt een verslaving."
Cocaïne is sterk verslavend. De werking is kort en het contrast tussen het positieve gevoel tijdens gebruik en het negatieve gevoel erna, is groot. Als je in een korte periode vaak en veel gebruikt, kunnen de hersenen overprikkeld raken en kan er plotselinge trek optreden. 
Online hulp aanmelden drugs

Vragen over coke?

Wil je advies vragen over je eigen gebruik of meer informatie krijgen over XTC, GHB, coke, speed of andere drugs? Dat kan op www.drugsinfoteam.nl.

Je vraag wordt beantwoord door een professional. Persoonlijk en betrouwbaar.

Vraag en antwoord 

Vraag en antwoord 

Test je drugsgebruik

Test drugsgebruik

Doe de test over drugsgebruik en zie of jij je gebruik nog onder controle hebt.

De test drugsgebruik bestaat uit 10 vragen. Neem rustig de tijd. Je kunt de test anoniem invullen. Na de test zie je direct de uitslag met een advies.

De test is bedoeld voor mensen van 18 jaar en ouder. Als je jonger bent, is de uitkomst niet betrouwbaar. 


De Drugs Test stelt geen medische diagnose, maar is gebaseerd op klinische ervaring. Op grond van deze test mag niet met zekerheid geconcludeerd worden dat je een verslavingsprobleem hebt.